All rivers run towards the Sea... but the sea Is never full

All rivers run towards the Sea... but the sea Is never full
All rivers run towards the Sea... but the sea Is never full

maanantai 21. marraskuuta 2011

Syksyistä jigikalastusta

Syksy on ihmisen parasta aikaa. Näin ainakin omasta mielestäni.

Jigikalastus on todella mukavaa vaihtelua ainaiselle hauen jahtaamiselle, hauen kalastus on omalla kohdallani kokenut pienen inflaation. Onhan sekin mahtavaa touhua, mutta nyt olen innostunut jiggailusta ihan täysin. Kerta kaikkiaan siistiä touhua ja mikä parasta, saa tuoretta A-luokan kalaa suoraan ruokapöytään.

Viime aikoina tullut käytyä pääsääntöisesti Merimaskun salmessa ja sieltä on kyllä tullut kalaa hyvin. Joku voi miettiä, että miksi "poltan" omia paikkojani, mutta tässä tapauksessa siitä ei ole kyse. Kys. paikalla pyörii päivittäin 20-30 eri venekuntaa plus rannalta kalastusta harjoittavat. Joten paikka on yleisesti kalamiesten tiedossa ja kalastuspaine siellä on valtava. Silti sieltä saa kalaa, joka ainakin minun järjelläni ajateltuna tarkoittaa, että siellä on oltava valtavat kalamassat. Syvyyttä riittää keskellä 8 metriä ja reunatkin ovat äkkisyvät.

Syksyn aikana veneeseen tuolta on noussut arviolta 40 kuhaa, joista mitan täyttäviä ollut 21. Suurimmat olleet siinä 42cm paikkeilla. Ollaan nyt päädytty nostamaan henk.koht alamittaa siihen 40cm, koska 37cm kalat eivät ole välttämättä edes päässeet vielä kutemaan. Joten kannamme oman kortemme kekoon, jotta Saaristomeren kuhan keskikoko kasvaisi tulevaisuudessa. Ahvenia tuolta tulee myös todella hyvin, ihan nättiä 500g kalaakin välillä. Ahventa on tullut varmasti useampi sata, joita tullut otettua muutamia evääksi. Itse olen pitkän aikaa jo harjoittanut valikoivaa kalastusta, eli otan kalaa ylös vain sen verran mitä omassa perheessäni syödään, muut saavat vapautensa takaisin.


Jigeistä parhaiten ovat pelittäneet kalajigit. Big Hammerit, Bass Assasinit, Relaxin kopytot ja muut saman tyyliset kalajigit. On joku toukallakin jotain saanut, mutta pääasiassa kalajigit ovat olleet parempia. Jigikoukun paino on ollut 10g, jolla saa jo riittävän tuntuman pohjaan ja uitto on näin syksylle sopivaa leijumista. Jigikoukkuja on  tullut viime aikoina valettua itse, joka on todella helppoa ja rentoa. Siinä voi jopa muutaman bisoshouffenin valamisen lomassa nauttia. Koukku vaihtoehtoja on useita ja kustannukset pysyvät maltillisina. Hyvä laatuisia jigikoukkuja saa ostettua alle 20 senttiä kappaleelta. Tähän vielä lyijy, jota onnistuin saamaan ilmaiseksi niin ei tule laadukkaat jigipäät kalliiksi. Saa sellaisen koukun kun tahtoo ja eivät varmasti heilu, niinkuin osassa ns. "laatu" jigipäissä koukku tekee. ;)

Lopussa vielä kuvia parhaiten pelittäneistä jigeistä, itse valetuista jigipäistä ja pari maisemakuvaa loppukesästä.Oli hyvää paisttetuna!


Omin pienin kätösin valettuja jigipäitä, ovat kyllä toimineet hyvin.

Auringonlaskua.Tää joskus kesän lopulta, mahtava fiilis tulee vieläkin tästä kuvasta.

Kireitä kaikille tasapuolisesti!

3 kommenttia:

 1. Piti itsekin kokeilla jiggausta tänä vuonna mutta jotenkin tuo vaan jäi taas hauenkalastuksen jalkoihin,kauheesti kaverit tuota lajia kehunut,jospa ensi vuonna sitten :)

  Noi maisemafotot on mahtavia,itsekin noita ottanut tänä kautena enemmän,on mukava tsiigailla ja haaveilla kun ulkona on se -25 astetta

  VastaaPoista
 2. Kannattaa ihmeessä kokeilla jiggausta, kyllä se on tosi hauskaa touhua. Tosi aktiivista touhua.

  Juu maisemafotot on kyl siistei, vaikkakin ne upeimmat maisemat on syöpyneet syvälle silmien verrkokalvoille. Ei niitä pysty kameralla ikuistamaan. :)

  VastaaPoista
 3. Upeita maisemakuvia. Vetävät kyllä jo itsessään vähemmänkin kalastelevaa ihmistä vesille.

  VastaaPoista